Obec Keblice
ObecKeblice

Zachraňte Lukavec

První věc, která mne napadla po přečtení článku o tom, že u Lukavce se bude těžit písek, byla: Proboha, co budou dělat zemědělci? Při delší úvaze jsem ale došel k názoru, že újmu nebudou mít jen oni. Těžba totiž dost zasáhne do života obyvatel Lukavce, Keblic a Lovosic. A tak si pokládám otázku, ptal se někdo lidí v Lukavci a v Lovosicích, zda s těžbou souhlasí? Neptal! Referendum se konalo pouze v Keblicích a Bohušovicích. V obou obcích lidé řekli jasné NE těžbě. Proč nebylo referendum i v Lukavci, o tom lze jen spekulovat. Šlo o to, aby se lidé také nevyjádřili proti? Překazili by tím jistě plány nejen těžební firmy, ale také někoho z radnice?

Jak jsem se dočetl, zastupitelé Lovosic budou ještě projednávat změnu územního plánu. Apeluji proto na Vás, zastupitelé Lovosic, Zastavte záměr těžby v okolí vašeho města!

Zdaleka nejde jen o to, že zemědělci v nejúrodnější části České republiky, o které se říkávalo že je zahradou čech, přijdou o půdu, ale hlavně se v okolí Lukavce, Lovosic a Keblic velice zvýší doprava, prašnost a za co tohle všechno? Za to, že Lukavec dostane pár tisícikorun za které udělá několik metrů nových chodníků. Ptám se proto zcela otevřeně: Jaká bude mít těžba u Lukavce pozitiva? Porovnával starosta této obce pozitiva a negatina těžby? Jámy okolo vesnice tady zůstanou navždycky! A že to budou jezera k rekreaci? Kdo by se koupal vedle dalnice, železnice, nebo skládky? Natož když kousek máme velkou pišťanskou pískovnu. Postoj pana Hynla - starosty Bohušovic je podle mého názoru správný - dobrý starosta se pozná snadno. A paní Dana Tschakertová, která je vedoucí odboru životního prostředí v Lovosicích, má také pravdu - to je pak snadná rekultivace, když díru napustíte vodou. Ne! Jestli si někdo myslí, že na těžbě písku Lukavec něco vydělá, tak je to omyl. Jediný kdo vydělá, je těžební firma. Upřímě, neznám podnikatele, který by dělal svůj byznys proto, aby sám nevydělal ale vesnička, která mu jeho podnikání umožnila, bohatla až do nebes.

Naprosto skandální mi přijde citát starosty Lukavce Josefa Hlaváčka: Obce, které mají možnost takovou činnost zahájit (těžbu), budou bohaté, ty, které nic takového mít nebudou, budou se s financemi potýkat neustále. Pane starosto, uvědomujete si také to, že existují možnosti například krajských, státních a evropských dotací? A víte, že je i u nás v regionu spousta i malých vesnic, kterým se daří tyto peníze nejen získat, ale také smysluplně využívat? Peníze do obecní pokladny se totiž dají získat nejen tím, že si dobrovolně necháme ničit životní prostředí v okolí svých domovů. Osobně si myslím, že za úplatu si nechat ničit životní prostředí v okolí svých domovů je zoufalé a zavání to obdobím tuhé normalizace.

Autor / zdroj: Kvido Čech, Lovosice

Datum vložení: 14. 7. 2008 16:16
Datum poslední aktualizace: 1. 2. 2020 16:17
Autor: admin 1

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Počasí

dnes, pátek 26. 4. 2024
polojasno 15 °C 1 °C
sobota 27. 4. jasno 18/5 °C
neděle 28. 4. polojasno 21/8 °C
pondělí 29. 4. zataženo 23/10 °C

Czech POINT

Czech POINT